• Blogging,  Fun With Kids,  Homeschooling,  Parenting

    Art & Craft: Egg Carton Project

    Hari ini Project Art & Craft Faqeh adalah menggunakan bahan terbuang iaitu bekas telur dan mainan yang sedia ada. Idea kreatif menggunakan bekas telur ni sebenarnya ada macam-macam. Boleh buat truck sampah, fire truck, buaya, pokok, rumah, kura-kura, gajah, ikan dan lain-lain. Bahan yang digunakan poster color dan water color palet. nota: jika anak anda ada masalah eczema atau kulit sensitif saya sarankan untuk pakai sarung tangan bila gunakan warna-warna ini. Warnakan bekas telur untuk dijadikan kura-kura. Biarkan anak bermain dengan warna. Disini boleh juga selitkan pengisian tentang fakta seni contoh warna biru + merah menjadi purple, kuning + biru menjadi hijau dan lain-lain. Kenalkan juga warna asas kepada anak…

  • Fun With Kids,  Homeschooling,  Parenting

    Projek Rutin Harian Anak (Printable)

    Terima kasih abah tolong sempurnakan activity corner untuk Faqeh dan Hana ­čśÇ Moga-moga no more messy carpet sebab terlekat playdoh, no more lantai melekit sebab playdoh! paling penting no more “master piece” kat dinding :)) Ini daily checklist Faqeh dan Hana. Insyallah tiada lagi tengok TV 24 hours a day! Sekurangnya banyak lagi aktiviti lain yang boleh dibuat selain tonton TV,kan? :p Oh ya, kids chores ni boleh google saja ada macam-macam ada! Cantik dan menarik sangat! Ini yang saya buat untuk kami. sumber: google saja lepas tu saya edit balik ikut keperluan sendiri. =============================================== DOWNLOAD Printable:┬ádaily checklist Daily checklist Hana dan Faqeh macam biasa kalau weekdays, banyak apply yang…

  • Fun With Kids,  Homeschooling,  Parenting

    Siapa kita disisi anak┬▓?

    Kalau sebelum ini dalam entry yang lepas saya share tentang siapa anak disisi ibu bapa kan? Nah kali ini ada jawapan untuk siapa pula saya disisi anak sulung saya. Anak sulung saya ini kini berumur 6 tahun, ada speech delay, tapi sekarang sudah banyak perubahan yang ditunjukkan. Alhamdulillah.. Masa saya nak ke dapur buat cokodok pisang, saya nampak anak sulung saya ni, Faqeh duduk di atas meja tulis.. agak jarang-jarang sebenarnya bila Faqeh tanpa di suruh menulis atau melukis di meja.. selalunya di rumah kerjanya main dan tengok tv saja..kalau di ajak menulis atau melukis selalunya tak lama lepas tu Faqeh akan buat kerja lain pulak! Saya jenguk lukis apa…

Translate ┬╗