• Blogging,  Fun With Kids,  Homeschooling,  Parenting

    RoadSchooling: Pasar Pagi

    EXPLORE DUNIA SEKITAR Hana ke pasar dengan abah hari ini. Orang sini panggil Nat. Macam-macam yang dijual disini. Dari yang biasa-biasa sampai yang luar biasa. Kalau dulu rimas nak bawa anak-anak ke tempat macam ni. Takut anak-anak minta macam-macam, meragam dan lain-lain tapi jika kena dengan cara, banyak anak-anak boleh belajar dari aktiviti ke pasar pagi ni. Antara tips nak bawa anak keluar ke pasar ni: Terangkan dulu pada anak di rumah tujuan nak ke pasar. Contohnya “Harini Hana ikut ibu ke nat/pasar, kita belajar pasal ikan, sayur dan buah-buahan. Lepas tu kita nak beli barang untuk masak! Hana nak tolong ibu masak?” Elakkan lalu di kawasan gerai yang anak…

  • Business,  Homeschooling,  Parenting,  Project

    Jom Lukis: Progres pembangunan Aplikasi Jom Lukis part ii

    Ini antara slide page kat bahagian depan, akan ada text yang slide ke tepi dan boleh set untuk direct link juga.   Oh malam ni sambung progres Mobile App Jom Lukis ni. Masih banyak lagi kerja yang perlu disiapkan. Selalunya perkara pertama yang akan saya buat dahulu bila nak bangunkan satu-satu app adalah fikirkan idea dulu, apa idea app yang mahu dibangunkan, selalunya merujuk kepada masalah sedia ada ataupun yang boleh memudah cara. Jadi Jom Lukis ini adalah salah satu pemudah cara untuk belajar asas melukis. Bila idea sudah ada, baru akan difikirkan menu, dan konsep aplikasi ini. Konten pula akan merangkumi teknik asas seperti garisan, alatan melukis, mewarna, teknik…

  • Fun With Kids,  Homeschooling,  Parenting

    STEAM project : Apa terjadi pada sisa buangan harian?

    Sekarang dah start cuti sekolah. Dah ada aktiviti untuk di buat dengan anak? Kami nak kongsi projek STEAM yang kami buat sempena penyertaan kami dalam MGKC 2018. Kami mula dengan experiment berkonsepkan Alam Sekitar yang menggunakan bahan-bahan terbuang dan sisa makanan. TUJUAN EKSPERIMEN: Melihat apakah bahan yang cepat terurai (biodegradable) dan tidak terurai/mengambil masa untuk terurai. BAHAN yang digunakan: 1. Tanah 2. cebisan plastik 3. kertas tisu 4. tulang ayam 5. kulit telur 6. sisa nasi Tarikh mula: 27.11.2018 Tempoh experimen: 1 minggu Bahan yang digunakan untuk projek kali ini. Adakah kulit telur akan mereput selepas beberapa hari? Apa agaknya akan berlaku pada sisa makanan yang kita buang? sisa buangan…

Translate »