• Business,  Homeschooling,  Parenting,  Project

    Jom Lukis: Progres pembangunan Aplikasi Jom Lukis part ii

    Ini antara slide page kat bahagian depan, akan ada text yang slide ke tepi dan boleh set untuk direct link juga.   Oh malam ni sambung progres Mobile App Jom Lukis ni. Masih banyak lagi kerja yang perlu disiapkan. Selalunya perkara pertama yang akan saya buat dahulu bila nak bangunkan satu-satu app adalah fikirkan idea dulu, apa idea app yang mahu dibangunkan, selalunya merujuk kepada masalah sedia ada ataupun yang boleh memudah cara. Jadi Jom Lukis ini adalah salah satu pemudah cara untuk belajar asas melukis. Bila idea sudah ada, baru akan difikirkan menu, dan konsep aplikasi ini. Konten pula akan merangkumi teknik asas seperti garisan, alatan melukis, mewarna, teknik…

  • Our Journey,  Project

    Mobile App: Jom Lukis!

    Buat apa cuti sekolah ni ibu-ibu semua? Selain kami join MGKC, ada lagi satu projek lain yang sedang dibangunkan sekarang. Pembangunan mobile app! Kali ini kami bangunkan aplikasi yang membantu pengguna untuk belajar asas melukis! Antara kandungan di dalam aplikasi nanti adalah asas dalam melukis yang melibatkan elemen line , teknik-teknik seperti cross hatching, hatching, scrible, pointing dan lain-lain . Selain itu akan diselitkan juga teknik mewarna menggunakan warna air, pensel warna dan soft pastel. nanti ada text yang akan animate di bahagian tengah aplikasi ni hehe. Pembangunan mobile app ini sebenarnya dibangunkan untuk pelajar yang mengambil kursus asas melukis tetapi bagi peminat seni diluar sana juga boleh dijadikan aplikasi…

  • Our Journey,  Project

    Kayu Katil untuk Recycle

    Pernah tak sedang kita nyenyak tidur dimalam hari, tiba-tiba dengar anak kecik menangis-nangis? Hah jatuh katil rupanya! Berapa kali anak anda pernah jatuh katil? anak-anak yang suka berguling, bergolek semasa tidur memang ada kemungkinan besar untuk tergolek jatuh dari katil di malam hari. Sejak anak kecil kami kerap jatuh katil di malam hari, kami dinasihat untuk tidak tidur diatas katil lagi. Lalu kami letakkan saja katil itu diluar rumah. Katil ni bersaiz king, beli dengan harga yang boleh tahan semasa mula-mula kawin, tapi apabila di punggah begini terus tinggal kayu saja. Alahai beruntung lah jika ada yang pandai bertukang kayu boleh buat katil sendiri tak perlu beli, kan? Dah tinggal…

Translate »