• Fun With Kids,  Homeschooling,  Parenting,  Project

    Explore & Save the Earth

    Selamat pagi semua! Hari ini sekali lagi kita ke Gua Kerbau. Aktiviti hari ini kita akan kutip sampah di sekitar kawasan ini. kali ini Hadif dan famili juga sertai kami. Sambil bersantai tengok siput di sungai dan tangkap belalang. Tanamkan dalam diri anak-anak sikap jaga kebersihan. Buang sampah di dalam tong sampah. Sambil buat kebaikan, beri peluang pada anak-anak untuk explore, bermain dan sekali sekala rasai pengalaman baru seperti: melihat labah-labah. (kuat betul air liur labah-labah ini cawan pun tak jatuh!) mencari siput di sungai dan rasai pengalaman jatuh ke sungai! ha ha. walaupun letih dan mengantuk tapi anak-anak tetap seronok! Bila buat aktiviti begini jangan lupa untuk bawa bekal…

  • Fun With Kids,  Homeschooling,  Our Journey,  Parenting

    RoadSchooling: Menjelajah Gua Kerbau

    Salah satu aktiviti homeschooling anak-anak yang kita boleh buat bersama-sama secara santai-santai adalah ROADSCHOOLING. Tak perlu keluarkan kos yang tinggi, dalam perjalanan balik kampung pun boleh di selitkan aktiviti roadschooling, bawa anak ke pasar kenalkan ikan dan sayur juga dikira roadschooling. Senang kan? Jimat kos, masa dan paling penting anak-anak belajar sesuatu diluar rumah. Kali ini, Roadschooling Faqeh menjelajah ke Gua Kerbau bersama abah. Kebetulan Gua kerbau ini bersebelahan dengan rumah kami saja. Jadi kami bawa Faqeh jelajah sini dulu. EXPLORE PERKARA BARU Salah satu tujuan untuk roadschooling ini adalah untuk beri peluang pada anak-anak explore perkara baru. Selain dari menonton TV, main gadget, dan aktiviti indoor yang lain, roadschooling…

  • Project

    Kongsi Resepi Memasak

    Pernah tak rasa sehari tak tahu nak masak apa? Tak tahu nak makan apa. Pernah? Nah tak perlu risau dah selepas ini sebab kami boleh bantu! Kami sudah bangunkan satu blog masakan, blog ini khas untuk resepi masakan, tips masakan, apa saja yang berkaitan masak dan dapur! BLOG RESEPI MASAKAN Blog ni kami bangunkan untuk bantu sesiapa yang mengalami simptom dah “tak tahu nak masak apa harini” atau sudah boring dengan menu yang sama. Kami cuba bantu dan kami juga dibantu oleh beberapa penyumbang resepi yang terdiri daripada pensyarah Jabatan Pelancongan dan Hospitaliti, Politeknik Perlis, ada juga dikalangan penulis dari orang ramai yang ingin berkongsi kemahiran dan resepi memasak masing-masing. Saya…

Translate »