• Blogging,  Our Journey

    Street Photo @ Pasir Gudang

    Assalamualaikum! Dah lama sangat tak shoot, tangan ni memang gian sangat nak outing balik! Bila dapat saja panggilan kursus photo haritu..hujung dunia pun ku redah jua! haha Tak nak cerita panjang. Jom tengok gambaq saja! haha Snap gambaq ni di rumah Kak Lis dekat dengan PIS Snap gambaq awek kedai accessories kat apa nama tempat ni lupa pulak..tapi tempat ni mmg famous di sana ni snap masa nak balik ke Penang dari Airport Johor..syok dpt shoot camni walaupun pakai phone saja! haha Nak balik dah lepas berkampung di Johor seminggu. Abang kedai ayam ni memang sporting! kalau bawak duit banyak memang semua nak beli hahaahaha Ha ni lah ayam2 ..kejung…

  • Business,  Homeschooling,  Parenting,  Project

    Jom Lukis: Progres pembangunan Aplikasi Jom Lukis part ii

    Ini antara slide page kat bahagian depan, akan ada text yang slide ke tepi dan boleh set untuk direct link juga.   Oh malam ni sambung progres Mobile App Jom Lukis ni. Masih banyak lagi kerja yang perlu disiapkan. Selalunya perkara pertama yang akan saya buat dahulu bila nak bangunkan satu-satu app adalah fikirkan idea dulu, apa idea app yang mahu dibangunkan, selalunya merujuk kepada masalah sedia ada ataupun yang boleh memudah cara. Jadi Jom Lukis ini adalah salah satu pemudah cara untuk belajar asas melukis. Bila idea sudah ada, baru akan difikirkan menu, dan konsep aplikasi ini. Konten pula akan merangkumi teknik asas seperti garisan, alatan melukis, mewarna, teknik…

  • Our Journey,  Project

    Mobile App: Jom Lukis!

    Buat apa cuti sekolah ni ibu-ibu semua? Selain kami join MGKC, ada lagi satu projek lain yang sedang dibangunkan sekarang. Pembangunan mobile app! Kali ini kami bangunkan aplikasi yang membantu pengguna untuk belajar asas melukis! Antara kandungan di dalam aplikasi nanti adalah asas dalam melukis yang melibatkan elemen line , teknik-teknik seperti cross hatching, hatching, scrible, pointing dan lain-lain . Selain itu akan diselitkan juga teknik mewarna menggunakan warna air, pensel warna dan soft pastel. nanti ada text yang akan animate di bahagian tengah aplikasi ni hehe. Pembangunan mobile app ini sebenarnya dibangunkan untuk pelajar yang mengambil kursus asas melukis tetapi bagi peminat seni diluar sana juga boleh dijadikan aplikasi…

Translate ยป